úterý 29. prosince 2009

Cestou hvězdy

Pro zájemce a zvědavce.

Santiago de Compostela znamená v češtině Svatý Jakub z hvězdného pole.
Podle pověsti měl francký císař Karel Veliký sen. Apoštol Jakub ho vyzval, aby následoval hvězdy. Ty ho dovedou k hrobu svatého Jakuba. To je psáno v kronice Karoli Magni et Rotholandi, takzvané Pseudoturpinově, uschované v archivech katedrály v Compostele.
Jedné noci uviděl císař na nebi hvězdy, které tvořily cestu. Vedla před dnešní Německo a Francii na Iberský poloostrov, přes Navarru, Kartilii do Galicie. Karel Veliký tehdy shromáždil velké vojsko a při cestě za Jakubovým hrobem osvobozoval území dnešního Španělska od Maurů, kteří v té době na Iberském poloostrově vládli. Kronika vypráví, jak císař došel do Compostely a obnovil tam zničenou baziliku, jak v doprovodu svých rytířů překročil Pyreneje podruhé, o strašných bitvách, v nichž po jeho boku stál sám svatý Jakub.
Karel Veliký bojoval proti muslimům statečně, ve Francii i ve Španělsku. Důvody jeho výprav - ne vždy úspěšných - však byly především mocenské. Objevení údajného Jakubova hrobu se nedožil. Zemřel v lednu roku 814 v Cáchách.
Za doby vlády asturského krále Alfonse II. Cudného (792 - 842) a galicijského biskupa Théodomira žil v malé přímořské diecézi Iria Flavia poustevník Pelagius. Také on měl sen, v němž ho andělé upozornili na Jakubův hrob. Krátce poté lidé (i sám biskup Théodomir) zpozorovali v noci zvláštní záři. Šli za ní a pod hustým trnitým houštím našli mramorové klenutí a apoštolovy ostatky.
Pavla Jazairiová: Cestou hvězdy - Svatý Jakub z hvězdného pole - Zvláštní záře

Znám lidi, kteří camino absolvovali. Znám lidi, kteří přemýšlí nad tím, že by ji absolvovali. Znám lidi, kteří ji znají. Znám lidi, kteří ji neznají.
Kdo jsem já? Znám ji. Ale je to všechno? Chtít ji absolvovat? Sama nevím... Je to výzva, pouť, odvaha, odhodlání... Je to velký krok (a ne jeden :)).

Pro zájemce: knihu mám doma, tak můžu zapůjčit. I když vyprávění na živo je pochopitelně lepší...

Žádné komentáře: