středa 24. září 2008

Úvodník Skautingu (září 2008)

Tak konečně dorazil! První letošní Skautský svět! A hned první stránka, kterou čtu, mě chytá za srdce.

Pojď se mnou tam, kde nebe je vysoké a modré, kde oblaka bílá rychleji než kde jinde plují... Kdo by neznal tolikrát citovanou a stále stejně krásnou a vzrušující pozvánku na skautský tábor. Tábor - už jen to slovo voní volností, romantikou a zážitky, které každoročně znovu a znovu prožívají statisíce skautů a skautek na celém světě už sto let. A přesto jsou to prožitky neustále nové, velmi osobně prožívané a mnohdy nesdělitelné, ale neustále uchvacující a romantické.
Prázdniny jsou za námi. Byla spuštěna poslední táborová vlajka, skončil poslední táborový nástup letošních prázdnin. Tábory jsou už jen vzpomínkou. Pro tisíce skautů a skautek i činovníků, kteří je připravovali a vedli. Jaké byly? Pro každého jiné. Deštivé, plné dobrodružství, táborových ohňů, tajuplných šumů při nočních hlídkách, romantiky, nečekaných sportovních výkonů, nových znalostí a zkušeností, získaných odborek, upevněných přátelství i překvapivých zjištění, co všechno dokážu. Někteří z nás složili svůj skautský slib.
Opět sedím na břehu Vydry a vidím Vlka - vůdce našeho oddílu - a spolu s ním i generace vůdců, kteří žili skautingem a dokázali ho předávat dál. Dokázali pořád znovu a znovu stavět a žít nové skautské tábory. V roce 1945, 1968 i 1989. Přesto, že nacisté i komunisté skauting zakázali. Přesto, že měli v živé paměti nacistický a komunistický teror. Dokázali to, protože věřili a věří v demokracii a skauting. Věřím, že nám už nikdo tábory zakazovat nebude.
Díky vám všem, kteří jste stavěli, stavíte a budete stavět skautské tábory. Jsem na vás hrdý.

Wabigoon - Zdeněk Prančl: Skauting (září 2008) - Poděkování

Novinka! Skautský svět i Skauting jdou stáhnout v článku na Skautské křižovatce!

1 komentář:

Kalushka řekl(a)...

Až dneska jsem si našla čas si tento tvůj příspěvek přečíst. Krásně řečeno, viď? Úplně mi z toho běhá mráz po zádech