sobota 22. listopadu 2008

Viděla jsem ho!!!

Ptáte se koho? Opravdu nevíte? No přece Vincenta van Gogha a jeho obrazy! S Anet jsme vystály několik front, chvílema to bylo docela krušné, nekulturní a opravdu nám to ničilo onen dobrý pocit z toho, že máme před sebou jedinečnou výstavu, ale dočkaly jsme se a to krásné převážilo! Pravda, chybělo pár mých oblíbených obrazů a přebývalo pár desítek lidí, ale!
Na vlastní oči jsem viděla jeho Olivovníky, Autoportrét ve slaměném klobouku, Rybářské lodě na pobřeží! A mnoho dalšího! Pěkně roztříděné podle období! Na začátku relativně jednoduché kresby uhlem, následně barvy, kterých postupně přibývá, ale stále jsou nevýrazné. Až po roce 1886 (to Vincent maloval zhruba pět let) začíná používat své typické jasné a zářivé barvy! A ke konci života je v jeho obrazech vidět už naprostá samozřejmost a žádné tápání, jak malování uchopit...
Ano, Vincent s největší pravděpodobností trpěl nějakou psychickou poruchou, kdy se mu dostavovaly záchvaty šílenství, ve kterých byl schopný namalovat celý obraz za jeden jediný den, na důkaz přátelství si uříznout ucho a ve svých 37 letech (v roce 1890) spáchal sebevraždu... Ale to, co zanechal za svých deset let, kdy aktivně maloval, je pro mě důkazem, že byl do jisté míry génius! Jeho obrazy se mi líbí, ať si kdo chce, co chce říká!

2 komentáře:

Ježo řekl(a)...

Ty jsi HO viděla? A nerozkládal se už trošku? :-)

Kamila řekl(a)...

Kupodivu ani nee! Je velice pěkně zachovalý! To víš, pečlivá péče...