čtvrtek 20. listopadu 2008

Zase ten úvodník

Přišel listopad, s ním do schránky i další Skautský svět a začíná obvyklé kolečko - prohlédnout, Ze zápisníku šéfredaktora, Starosti a radosti starosty, úvodník Skautingu a pak vše ostatní (pochopitelně toho zajímavého je opět hodně). Nevím, co se děje, ale úvodník mě zase oslovil!

Nové stezky jsou důležitou pomůckou pro to, aby děti v oddílech snáze dosáhly tzv. třetí gramotnosti. Co to je? V jednom z minulých úvodníků Skautingu ji výstižně popsal Radek Hanuš:
"První gramotnost je umět číst, psát, počítat a znalost základních reálií společnosti. To se učí na základní škole. Druhá gramotnost, je znalost cizího jazyka, kvalitní uživatelská znalost a dovednost práce s PC, e-mailem, internetem, faxem, skenerem, mobilním telefonem. Něco z toho mohou naučit základní a vyšší typy škol.
Třetí gramotnost je umění vůdcovství, netradičních a originálních způsobů řešení, kreativita, týmová spolupráce, odolnost proti zatížení, schopnost motivace, komunikativní dovednosti, aktivní přístup k životu, rychlost reakce."
Skautský program k tomu navíc přidává tolik potřebný důraz na etiku, duchovní dimenzi, život v souladu s přírodou, službu, pomoc nemohoucím a potřebným.
Marek Bárta: Skauting (listopad 2008) - Ohlédnutí

Žádné komentáře: