čtvrtek 3. ledna 2013

Bídníci aneb musíte všichni do kina!

Bídníci - jedno z mých nejoblíbenějších děl. Prostě velká srdcovka! Přečteno jedním dechem, znám spoustu filmových zpracování a muzikálu z Městského divadla můžu skoro napovídat.

Dneska přišlo do českých kin i filmové zpracování muzikálu. S Ferdou jsme tam nemohly tedy chybět!

Luxusní, perfektní, dokonalý! A další superlativa :) Na začátku to začne a snad bez jediného většího střihu přechází scéna v další scénu a hudba v další hudbu, která odvíjí příběh dál a dál. Občas se nestačíte ani nadechnout! Má to spád a ten čas uteče ani nevíte jak! Uáááá!

Taky je ale potřeba přibalit dostatečnou zásobu kapesníků. Přiznám se, že žádné zpracování mi ještě tak dokonale nepropláchlo slzní kanálky.
  1. Sólo Fantiny o jejím snu ve vraku loni. Provázelo už trailer, ale tady je to fakt mega silný! A přitom tam vlastně nic není...
  2. Smrt Eponiny. Ona ho prostě milovala...
  3. Otče náš Jeana Valjeana za Maria.
  4. Javert, který věnuje svoje vyznamenání mrtvému Gavrochovi. To je tak strašně nečekané a silné gesto! To nemůže nechat člověka chladným.
  5. Sólo Maria po revoluci, kdy je sám v prázdné kavárně. Prázdný stůl a židle prázdné... 
  6. Odjezd Jeana Valjeana přes svatbou Cosette a Maria. Najednou je ze silného muže zlomený stařec. Je to okamžik, ale dostalo mě to.
  7. Závěr. Od chvíle, kdy sedí Jean Valjean v klášteře až po titulky. To se prostě nedá! To je doják! A ten konec! Všichni na barikádách! Uááá!


Jean Valjean a Javert. Jedny z největších literárních postav, které znám. I Elizabeth Benettová se může jít zahrabat! Oni v sobě ukrývají tolik věcí a velké poselství! Ani jeden z nich není vyloženě klaďas nebo záporák. Oba dva jsou oboje! Oba dva jsou moje srdcovka :)

Prostě až půjdete na Bídníky, tak mě nezapomeňte přibalit :)

P.S.: Asi přestanu číst Pouští a pralesem a zase si přečtu Bídníky :)

Žádné komentáře: