pondělí 21. září 2009

Služba

Z časopisu Skauting.

Prvně něco seriózního a zajímavého:

Na roverské období navazuje často aktivní působení při vedení oddílu. Zdá se, že tady je vše jasné; vůdce slouží tím, že předává mladším, co ve skautingu získal. Často se však zapomíná na neméně důležitý aspekt služby vůdce, totiž službu sám sobě. Ano, aby člověk dokázal dobře sloužit, musí také čerpat. A nepatří sem jen účast na skautských vzdělávacích kurzech, ale i sebezdokonalování se v životě mimo oddíl. Vždyť cílem skautské výchovy je výchova ve všestranně společnosti prospěšného člověka. Ke službě sobě samému patří i potřebný odpočinek; je třeba si pokorně přiznat, že nikdo z nás není superman.
A tak, když to nejmenší vlče povzbudí svého skautského vůdce krásnou bezelstnou dětskou myšlenkou, dokáže jej obohatit. Jako by tak oplácelo všechnu tu snahu, kterou do rozvoje sebe i druhých vůdce od svých vlastních vlčáckých let investoval.
Vojtěch Dabrowski: Skauting (září 2009) - Služba

Něco na tom bude! Osobně mě nikdy nenapadlo se takto dívat na službu...

A ještě přidám odstaveček, který se mi taky líbil a pobavil mě:

SUPERTIP: Vytáčejí tě všechny ty významné dny a roky, které pořád jednotlivé instituce vyhlašují? Zaveďte si v oddíle vlastní významné dny, svátky nebo rovnou vyhlašujte celé roky. Hitem 2010 by se mohl stát třeba Rok péče o skautského vůdce!
Skauting (září 2009) - Terminátor

Jo! Skauting a přátelství je o bžundě :)

Žádné komentáře: