pátek 7. ledna 2011

Pobavena filmem

Po celkem dlouhé době jsem se u filmu zase jednou upřímně pobavila.

S maměnkou jsme se v pohodový páteční večer podívaly na film Holky z kalendáře, který je natočen podle skutečné události.

Vypráví příběh několika členek ženského spolku v malém anglickém městečku.
Jako každý rok se spolek chystá na vydání kalendáře. Jak ho ale pojmout? Oficiální verze jsou kostely z okolí, ale to je pěkná nuda a takový kalendář nikdy nic moc nevydělal...
Dvě členky spolku tou dobou získají zkušenost s kanapem v místní nemocnici, na kterém sedávají příbuzní místních pacientů. Je značně nepohodlné... A tak by rády kalendářem vydělaly na nové - pohodlnější! Kožené, které si vybraly, stojí 990 liber! Jak toho ale dosáhnout? A pak se objevil nápad nafotit kalendář jako "obnažené". Co na tom, že všechny jsou už starší dámy?

Úžasný anglický humor...

Když jsem brousila po netu, tak jsem našla text, který tento příběh pěkně vystihuje:

Příběh šesti obyčejných kamarádek z malého anglického města je unikátní nejen jejich odvahou vysvléknout se, ale také nepředvídatelným ohlasem a dopadem jejich nápadu. Kalendář, kde je manžel jedné z nich vyfotografoval nahé při běžných domácích pracích, se stal okamžitě britskou senzací, brzy se rozšířil do Evropy a byl vydán i Americe. Tohle malé ženské společenství, vlastně kvůli soucitu s jednou z nich, které zemřel manžel v letech, zavedlo zcela nový způsob solidarity a získávání peněz pro dobročinné účely – s kalendáři tohoto typu se pak roztrhl pytel po celém světě. Ony samy pak mohly poukázat půl milionu liber ve prospěch nemocnice, která se pokoušela zachránit Johna Bakera, manžela jedné z nich.
Staly se přes noc světovými celebritami, dostávaly stovky dopisů od žen, které se přiučily z jejich odvahy, dodaly jim sebevědomí a návod, jak se zbavit smutku třeba i poťouchlým plánem.
Jejich příběh inspiroval Tima Firthe, který napsal scénář k filmu a také k divadelní hře, obojí pojmenovaném stejně jako název jejich kalendáře: Calender girls – Holky z Kalendáře.
Původní kalendář vyšel v černobílé verzi zabarvené do sépie o deset let později a o deset let starší britské dámy svůj projekt zopakovaly. Tentokrát získaly odvahu odhalit svá těla v barvě. Nejstarší z nich bylo 75 let.
Instinkt

Žádné komentáře: